איך ניתן להקל על מתח וחרדה בעזרת רפלקסולוגיה ?
- עמוס בן שאול
- 20 בנוב׳ 2018
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 25 בדצמ׳ 2018
טיפול בחרדה בעזרת רפלקסולוגיה
חרדה היא אחת מהתלונות הנפשיות השכיחות כיום. ההערכה היא שבין 5% ל־10% מהאוכלוסייה סובלים בכל רגע נתון מהפרעות חרדה בעוצמות שונות וכי כמעט כל אדם יסבול מהפרעת חרדה כלשהי במהלך חייו.
לכאורה נתון זה אינו מפתיע, לנוכח אורח החיים הלחוץ והאירועים הסובבים אותנו. אולם כאשר יורדים לעומק הדברים, מגלים כי למרות שיש סיבות טובות לפחדים ולחרדות, לא כולם בחרדה. יש מי שהחרדות והפחדים מוכרים להם מגיל צעיר ומלווים אותם במשך כל חייהם, ויש מי שהחרדות תפסו אותם באופן פתאומי.
חרדה היא מצב של עוררות גופנית ונפשית ופחד גדול ממקור לא ידוע, שאינו תואם לאיום האמיתי הקיים במציאות. כאשר מתעורר בנו פחד, בדרך כלל נדע ממה אנו מפחדים. בחרדה, מקור הפחד אינו ידוע. בחרדה, אין שליטה על התסמינים שעולים ואילו בפחד יש לנו שליטה. חרדה יכולה להתפתח לכדי הפרעת חרדה, כאשר היא מעוררת באדם מצוקה סובייקטיבית המקשה על התפקוד היומיומי.
תסמינים של התקף חרדה : קוצר נשימה, רעד בגוף, דפיקות לב מואצות, עלייה בלחץ הדם, אי שקט, יובש בפה, כאב ראש, ערפול בראייה, קשיי נשימה, מתח בשרירים, טשטוש ראייה והרגשה של אובדן שליטה על הגוף.
התקף החרדה נמשך למשך דקות בלבד, אבל ההרגשה היא שהוא נמשך זמן רב. ההתקף יכול להיות עוצמתי מאד עד תחושה של "אני עומד למות". המחשבות נוטות לראיה שחורה עם קושי לראות מוצא אפשרי להתמודדות. מבחינה התנהגותית קיימת נטייה להימנע מגורמים מעוררי פחד. אולם במצבי חרדה קיים פרדוקס, שכן גורם הפחד אינו ידוע בדרך כלל ולכן קשה להימנע ממנו. נוצר מצב של פחד מהפחד, פחד מהחרדה.
חווית החרדה מתעוררת בדרך כלל מטריגר מסוים : למשל מקום הומה אדם, או תחושת בחילה שיוצרת התקף חרדה. לעתים זה קשור לסיטואציה שבה קרה התקף החרדה הראשון. כאשר אצל כל אדם הטריגר הוא שונה.
החרדה יכולה לעבור, אולם קורה שאדם מפחד מתחושת החרדה שחווה. הוא מפחד שההתקף יחזור ושהוא יאבד שוב שליטה. לעיתים התקף החרדה מגיע, בסיטואציה שבה האדם אינו מוכן ואז הוא נכנס למעגל שוטה – מערכת העצבים נמצאת בסטרס גבוה, הגוף מייצר כל הזמן אדרנלין ולכן אין לו זמן לנקות את עודף האדרנלין.
החרדה עלולה להשפיע גם על רבדים נוספים בחיים : רמת האנרגיה יורדת, מערכת הנשימה ועוד. אדם מתחיל להרגיש סוג של כיווץ, התכנסות פנימה. בעיקר פחד שלא יצליח לחזור להיות מי שהיה קודם.
כיצד נחזק אדם במצבי חרדה, בעזרת רפלקסולוגיה :
בתפיסה ההוליסטית החרדה היא לרוב ביטוי פיזי לתגובה רגשית עזה שמתחברת לחוויה של פחד קיומי, של שמיטת הקרקע. מצבים כמו חוסר בטחון כלכלי, קושי בזוגיות, מחלה, יכולים להחליש את תחושת הביטחון הקיומי שלנו ועל בסיס כזה קל להגיע לכדי הצפה.
ברפלקסולוגיה אנו מדברים בדרך כלל, על פלישה של מים לאלמנט האדמה. קרקע שהיציבות שלה מתערערת מכיוון שהיא נהייתה בוצית, מוצפת ברגשות. ההצפה הרגשית תגיע לעיתים, מכיוון שהקרקע לא הייתה יציבה מלכתחילה.
במרבית המקרים התחלת התהליך תהיה בטיפול מכיל, מרגיע ומקרקע. אין מה לחקור את הסיבות או לשנות דפוסי התנהגות, לפני שהקרקע מתייצבת מעט תחת הרגליים. בטיפול ניתן דגש על הרגעת מערכת העצבים ועל חיזוק וביסוס היציבות והביטחון. כמו כן נחזק את מערכת העיכול ואת מערכת הנשימה, במטרה לסייע ביכולת העיכול של החוויות.
כאשר יש הטבה בתדירות או בעוצמת התקפי החרדה, אפשר להתחיל להתבונן בפחדים. זהו תהליך של שחרור הפסולת ועיבוד החוויות. חשוב עתה לחזק את יכולת ההכלה וההתמודדות של המטופל, ממקום מאוזן יותר. היכולת להתבונן בפחד, מביאה לרוב להבנה שהוא פחות נורא ממה שהיה נדמה.
בשלב האחרון נחזק קבלה עצמית ואהבה עצמית. חיזוק היכולת להכיל ולקבל את הפחדים והחרדות כחלק ממנו, מאפשרת למטופל יכולת התמודדות טובה יותר.
דרכים נוספות להתמודדות והפגת מתחים והרפיה :
· פעילות גופנית היא מפיג מתחים טבעי - אם לא עשית עד כה פעילות גופנית, חשוב להתייעץ עם הרופא האישי, כדי לוודא שהפעילות מתאימה לך.
· תרגול נשימה על מנת להירגע. השתדל, באופן מודע לחלוטין, להאט ולהעמיק את הנשימות שלך, דבר זה יסייע לך להירגע.
· תרגול קבוע של יוגה או מדיטציה, יכול לסייע בחיזוק הגוף ובהרגעתו.
· הקפדה על שעות שינה - מחסור בשעות שינה יכול לגרום לבעיות להראות חמורות יותר מאשר מה שהן במציאות.
· תזונה שמבוססת על : אוכל חם ומבושל, ירקות שורש.
· להיות בחוץ, בטבע, לצעוד על חוף הים – מקומות עם מרחב אנרגטי נקי.
· הקפדה על שגרה יומיומית.
Komentarai